Change font size

Post a new topicPost a reply Page 1 of 2   [ 21 posts ]
Go to page 1, 2  Next
Author Message
 Post subject: Varfuri hand-made
PostPosted: Wed Dec 23, 2009 2:44 am 
superarcas
superarcas

azi m-am hotarat sa mai incerc inca o data sa imi confectionez varfuri, am mai avut o incercare care nu pot zice ca e esuata dar e mai dificila si nici rezultatul final nu e 100% multumitor, atunci prima idee a fost sa fac ceva cu plumb, se toarna usor si se topeste usor dar tot atat de moale este si f greu, acum ca folosesc mai mult bete de bambus m-am gandit ca un varf insert ar prinde bine , si m-am gandit iar la plumb si un surub autofiletant de rigips.am folosit surub de 40mm autofiletant si plumb, intr-o bucata de lemn am dat pe o axa 2 gauri, prima gaura dintr-o parte in alta de 4 mm iar a 2-a gaura de 10mmdar pina la jumatatea lemnului, practic am largit gaura initiala de 4mm.
Image
dupa ce am dat mai multe gaurii sa torn mai multe varfuri o data am luat cate un holzsurub si l-am infiletat in gaura centrala de 4mm.
Image
Image
Image
Image

am insurubat pina la jumatatea gaurii mari ca sa ramana spatiu pt plumb si jos si sus ,practic sa inbrace capatul surubului intr-o camasa de plumb . dupa care am turnat cu grija in fiecare gaura plumb, se poate turna la gramada dar asa plumbul se raceste si nu mai face un manson la toate suruburile, asa am preferat sa lucrez numai pe o gaura sau 2 maxim, si turnate individual, cu plumb bine incalzit,la cintactul cu aerul si cu lemnul pierde din temperatura si nu mai ajunge cum trebuie la toate gaurile.
Image
Image
am scos surubul cu plumb turnat prin lovire cu un ciocan pe partea opusa, am batut practic in surub pina a iesit pe partea cealalta, filetul nu trebuie sa stranga bine ci doar sa stea fix indeajuns cat sa intre plumbul si sa poata fi scos cu usurinta.
am bagat sub jet de apa rece si am eliminat surplusul de plumb, dupa care cu o pila frumos am modelat si cantarit din cand in cand pina am obtinut greutatea si forma dorita.
varfurile sunt exclusiv gandite pt bambus , poate si pt pin cu pregaurire, sunt sub forma de blunt , surubul initial are 2,2grame cel mare iar cel mic 1,2 grame,restul pina la 5,7 plumb.
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
eu zic ca e o reusita, ramane sa vad cum se comporta pe tinta, si voi face si teste la impact cu lemn si perete, se poate ca dupa multe utilizari sa se toceasca, plumbul fiind moale, sa se slabeasca, dar la o competitie cred ca va rezista daca tragem numai in panou.
voi posta si cealalta incercare de varfuri, din bara filetata si teava de al. si poate si alte incercari.

OfflineProfile  

Post subject: Re: varfuri hand-made
PostPosted: Wed Dec 23, 2009 10:29 am 
Admin

Ar trebui varful un pic mai ascutit, cum l-ai lasat rotunjit asa o safaca gauri maricele in tinta. Faptul ca e moale ar putea sa-ti salveze sageata la impactul cu peretii sau cu ceva foarte tare...
E f bine ca le poti face cat de grele vrei, e destul de important, poti scoate sagetile la aceeasi greutate.
Problema cu varfurile astea cu insert crapa batul, iti trebuie o teava metalica cu peretii subtiri in care sa bagi varful batului, eu am folosit cu succes teava de antena radio telescopica, e din alama f subtire greu de gasit insa.

Sunt curios cum se comporta la tinta.

OnlineProfile  

PostPosted: Wed Dec 23, 2009 11:09 am 
arcas experimentat
arcas experimentat

Foarte tare, arata bine, mult mai bine decat la telefon :D . Cred insa ca le-ar sta si mai bine ceva mai ascutite. Pentru slefuire se poate folosii pasla sau burete din acela abraziv pt instalatii sanitare. Si eu sunt foarte curios cum se comporta la tinta ca daca-i de bine, mi-am gasit de lucru. O intrebare insa: in a patra fotografie de jos in sus, bucata de plumb ce alcatuieste varful pare ca se desprinde in fasii, este cumva o iluzie optica sau la varful in cauza plumbul nu a aderat 100% la surub? Cat despre teava de alama(diametre mici) cred ca se gaseste la practiker. Felicitari si asteptam rezultatele viitoare, eventual niste aliaje ceva :{22

OfflineProfile  

PostPosted: Wed Dec 23, 2009 1:21 pm 
superarcas
superarcas

da asa pare ca si cum ar fi facut din foita de plumb dar e doar o iluzie optica, cand am insurubat varful in bambus a trebuit sa pring cu patentul si la captul insurubarii am strans tare si a alunecat patentul pe varf, fiind moale a lasat o urma in el , dar se poate pili, cu slefuirea e cu dus si intors pt ca plumbul incarca sculele,dar asa cu o pila potrivita ai dau forma si ma gandesc ca la tinta din cauza frecarii se va tocii singur.
stiu ca ar fi mers mai ascutit dar aici am o alta idee cu ceva mai mult de munca .
eu am incercat cu holzsurub pt ca merge infiletat direct in bambus, ma mai gandisem si la un surub cu filet metric cu cap hexagonal ,pe care il pot ascutii la capat ,fiind metal rezista mai bine si asa pot baga un insert cum ai zis tu sa il infiletez ca la aluminiu. dar eu zic ca asta cu plumbul e o solutie rapida si practica , dar nu cred ca foarte durabila in timp, insa tinand cont cata munca depui si costuri se merita ca a 2-a oara cand se strica sa le faci tot la fel.

OfflineProfile  

PostPosted: Wed Dec 23, 2009 8:46 pm 
arcas experimentat
arcas experimentat

Ma Razvane ce sa zic...ce-i al tau e pus deoparte....nu te dezici....ai o imaginatie frate...belea rau....ideea e chiar excelenta...felicitarile mele cele mai sincere....tine-o tot asa... :{22

OfflineProfile  

PostPosted: Thu Dec 24, 2009 11:52 pm 
superarcas
superarcas

multumesc, am mai facut cateva varfuri adica le-am pilit si am obtinut o vorma mai ascutita dar nu cu mult, cateva le-am si stricat pt ca am dat de surub si nu e bine asa ca am renuntat la alea, in schimb am avut o tentativa de a face un aliaj , pilitura de cupru si plumb, dar nu stiu ce s-a intamplat ca nici plumbul nu s-a topit, ceva ciudat, oricum nu am lucrat cum trebuia pt ca ma greabeam , deci cand aveti ceva de gand nu va grabiti ca nu va iesi. am sa mai incerc inca o data sper sa mearga, vreau sa vad dc pot topii cuprul sau alama daca e pe asa o sa imi fac cateva varfuri cu surug ca cele de sus si turnate ca cele cumparate, o sa o incerc si pe asta.

OfflineProfile  

PostPosted: Fri Dec 25, 2009 6:41 pm 
arcas experimentat
arcas experimentat

mmm...temperatura plumbului de topire este de 320 grade celsius....cea a cuprului este de 1084 grade, iar cea a alamei(aliaj de cupru si zinc) ar fi undeva la 900 grade celsius...daca concentratia de zinc este mai mare, atunci temperatura scade un pic...zincul se topeste la 419 grade celsius....si asta influenteaza temperatura finala de topire a alamei....asa ca,,,iti trebuie o forja ceva ca sa topesti alama, cupru.... :D

OfflineProfile  

PostPosted: Fri Dec 25, 2009 9:41 pm 
superarcas
superarcas

mai nu am un termometru de inalta temp ca sa masor cat scot eu la carbunii aia, sau cel putin daca as sti ce temp max se poate obtine la o forja , asa as sti in ce ma pot incadra, dar recunosc nici eu nu am respectat tot ce era de bun simt , adica jarul era asa liber si toata caldura degajata se ducea in aer, nu am inca o incinta, iar amestecul era o parte pilitura si o parte bagheta plina, deci trebuie sa lucrez mai atent , o incinta pilitura sa fie ambele materiale si vad ce iese, sau sa incerc cu un arzator .

OfflineProfile  

Post subject: Re: Varfuri hand-made
PostPosted: Mon Mar 08, 2010 11:06 am 
superarcas
superarcas

si cum ar fi un concurs sau o intalnire fara o seara de ajun de reparat sau facut sageti ? nu e fun, si am zis sa fac o sageata blunt, am luat un varf din asta de plumb de 6,6grame si l-am montat pe un bambus .
surubul se infileteaza perfect pe canalul batului de bambus, daca nu largim gaura cu in burghiu, dupa care am matisat pe o zona de 3cm, iar peste matisaj am facut un inel de tabla de cupru( din teava de instalatii) cositorita la imbinare, lipita si ea la randul ei cu prenandez, si iata varful gata. nu am vrut sa ma arunc in afirmatii pina nu am testat-o, si dupa test pot zice ca sboara bine cu varful de plumb , la tinta se comporta bine(nu intra mult) si per total e buna, nu am vrut sa stiu ce se intampla dc loveste lemn sau perete, dar tocmai de aceea am si matisat si am pus si ineluu de cupru.
Image
Image
Image

OfflineProfile  

PostPosted: Mon Mar 08, 2010 1:14 pm 
arcas experimentat
arcas experimentat

Bravo dom'le, imi place cum l-ai slefuit si finisat. Cand voi trece si eu pe bambusuri voi aplica metoda mai ales ca diametrul diferit al fiecarui bat de bambus in parte nu mi-ar permite sa folosesc cu usurinta varfurile de alama pe care le am in dotare, necesitand efectuarea unor matisaje suplimentare pt a ajunge la diametrul dorit. Plumbul poate fi insa usor redus la diametrul batului, iar costurile de productie par ieftine. De asemenea daca apar accidente nedorite si varful se deformeaza, materialul poate fi refolosit cu usurinta pierderile reducandu-se substantial. Singura problema mai spinoasa ar fi reprezentata de teava metalica care intareste matisajul, dar pentru ea mai cautam solutii.
:{22

OfflineProfile  

PostPosted: Mon Mar 08, 2010 3:55 pm 
Admin

Varfurile astea au avantajul ca pot fi „usurate” foarte usor, ca sa aduci sagetile la greutati cat mai apropiate.
Mai au avantajul ca in cazul in care lovesti ceva foarte dur, plumbul ala se deformeaza si absoarbe o buna parte din soc, poate salva sageata. E o idee buna, le-am vazut pe viu, am si tras cu o sageata.

Teava aia e cea mai mare problema la tipul asta de varf. Un material excelent, dar destul de greu de gasit, e teava de antena radio telescopica. E o alama subtire cromata. Foarte usor de lucrat, arata bine, dar greu de gasit, am luat intr-o zi toate atelierele de reparatii din oras si nu am gasit decat o singura antena. La magazinele de electronice am gasit numai antene f. subtiri, 6mm diametrul maxim.

OnlineProfile  

PostPosted: Mon Mar 08, 2010 4:56 pm 
crazy bowman
crazy bowman

teava de 10 mm alama in Practicker 1m lungime cca 25ron/buc

And a hundred percent reason to remember the name!

..sau asa: 화랑 67#@28''

OfflineProfile  

PostPosted: Mon Mar 08, 2010 7:43 pm 
superarcas
superarcas

tabla de cupru provine dintr-o teava de cupru folosita in instalatii sanitare, mai precis la instalatia de incalzire pe cupru. astea erau niste resturi de teava din care am si facut bumbii de pe tolba aia neagra, principiul de a obtine tabla l-am explicat la topicul cu bumbi.de curand mi-am luat si un arzator cu butan iar la treaba asta este foarte bun.pt a face inelul pt sageata am taiat o fasie de tabla lata cam de 1cm latime si lung cam de 2,5cm ,am inrosit-o la arzator , am lasat sa se raceasca, dupa cum stiti cuprul incazlit devine maleabil iar la bataie sau la modelare devine rigid, bun si fiind moale am modelat pe sageata inelusul, excesul l-am taiat si am trecut la cositorit direct pe sageata peste matisaj(peste matisaj am dat cu moment pt a nu arde matisajul) cuprul inainte de cositorire trebuie racait pt a elimina oxidul, bun eu am facut direct pe sageata, dar se poate face direct pe o bucata de bambus care nu mai are nici o folosinta.
Image
Image

OfflineProfile  

PostPosted: Mon Mar 08, 2010 7:56 pm 
Admin

Daca vrei sa faci inelul din tabla cositorita, cred ca cea mai buna solutie e tabla de cutie de conserve, e mai subtire decat cea de cupru si deci mai usoara, se cositoreste usor, lipitura e mia putin vizibila, arata mai bine la final. Parerea mea domle! :tiphat

OnlineProfile  

PostPosted: Mon Mar 08, 2010 9:29 pm 
arcas experimentat
arcas experimentat

Sa vezi ce te chinui sa le scoti din tinte de carton sau de paie!

Poti folosi tub termocontractil peste matisaj. Sau sari peste matisaj si pui doar tubul. O sa fac un test pe un bambus sa vad cum rezista, ca e mult mai usor de montat decat matisajul. Ramane doar problema pretului

OnlineProfile  

PostPosted: Mon Mar 08, 2010 10:43 pm 
Admin

Quote:
Poti folosi tub termocontractil peste matisaj.

Ce e ala?

Daca diametrul varfului este un pic mai mare ecat diametrul batului, sageata va iesi foarte usor din tinta de carton. De fapt, recomand ca solutie pt. tras la cartoane metoda asta (cu conditia ca tinta sa fie facuta din fasii varticale de carton, paralele cu planul vertical al arcasului).

In tinta de paie nu am tras inca.

OnlineProfile  

PostPosted: Tue Mar 09, 2010 12:32 am 
arcas experimentat
arcas experimentat

Este un tub de cauciuc de diverse diametre care se strange la caldura. Se foloseste la izolarea cablurilor electrice.

Referitor la varfuri. Daca varful are diametru mai mare decat batul atunci varful o sa agate cartonul cand tragi sageata din tinta. Asa am patit la Iasi. A trebuit sa pun rasina intre varf si bat si sa nivelez zona de trecere. Cum e teava aia de cupru facuta, sigur o sa agate si o sa iasa cu multe bucati de carton afara.

OnlineProfile  

PostPosted: Tue Mar 09, 2010 12:38 am 
Admin

La ale mele aveam tub de alama de la o antena radio. Varfurile aveam cam 1,5 mm mai mult in diametru decat tubul, dar aveau marginile rotunjite.

OnlineProfile  

PostPosted: Tue Mar 09, 2010 3:48 pm 
superarcas
superarcas

ideea cu cutia de conserve este buna,dar am vazut ca exista pe piata un tip de cafea la doza de metal , nu e aluminiu este fier si destul de gros si cred ca se pretaza bine,ar mai fi sageti de aluminiu de diametru mare de 9mm , astea au peretele foarte subtire si sunt foarte rezistente, deci dc aveti pe acasa niste aluminiuri stricate se pot face inele pt blunturi iar fixarea cu moment si 2 puncte de infundare. tragand o concluzie din toate cele de mai sus cea mai buna solutie o gasesc ca fiind shaftul de aluminiu de diam mare pentru sageti cu diametru constant iar pt sageti de diametru variabil(bambus) tabla de cupru fie ea si mai subtire(marginile se pot rotunji,dar am vrut sa vad ce iese si dc e bine mai fac) avantajul este ca tabla de cupru inrosita isi pierde duritatea si se poate modela usor pe diametrul batului(dupa cateva indoiri trebuie incinsa iar) fara a depune prea mare efort la final tabla intarindu-se, cositorirea se poate face pe un etalon fara a strica sageata , pe cand tabla de conserva este un pic elastica si implica mai multe maini si manopere. bun acuma tabla de cupru are si un dezavantaj- este mai scumpa decat tabla de conserva, in jur de 20 ron o teava de 2 m parca de instalatii, dar din teava aia faci sute de inele pt sageti.

OfflineProfile  

PostPosted: Sat Jul 31, 2010 11:45 am 
arcas
arcas

Dupa ce mi-am stors creierii si internetu' cautand o solutie pentru trecerea de la un vf. de 6 mm la un bambus de 8 ca sa protejez bambusul expus si am cautat de mama focului tot felu de saibe conice fara sa gasesc ce vroiam... raspunsul era chiar in fata mea: capsele pentru piele !!! pentru varfurile cu insertie in bambus introduceti inainte in bat o capsa pentru piele. Arata excelent, protejeaza pe interior batul la despicare si are si buza care acopera batul. Au diametre si culori diferite, si se gasesc peste tot. Si daca ma gandesc, chiar cu rostul asta au fost facute: sa protejeze si sa intareasca gaurile . Nu inlocuiesc matisajul si eventualul tub pe exterior, dar sunt o protectie suplimentara binevenita si un aspect mai profi. Scuze pentru pozele slabe.
Attachment:
PIC_0122.JPG

You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

OfflineProfile  

Post a new topicPost a reply Page 1 of 2   [ 21 posts ]
Go to page 1, 2  Next