Salut.
Banuiesc ca majoritatea au auzit de atlatl sau propulsor cum ii zice la noi pe romaneste, nimeni altul decat "bunicul" arcului pe care toti, sunt convins, il indragim atat de mult. Principiul de functionare este foarte simplu, o tija de lemn cu un carlig la capat, sau o bucla, ce serveste la aruncarea/ propulsarea unor sageti lungi (asemanatoare sulitelor).
De mai multa vreme intentionez si eu sa imi fac o astfel de jucarie, asa just for fun, dar si pentru a experimenta. Am vazut un atlatl dragut la Mysa, in Cehia si mi-a placut foarte mult. Desi inca nu e gata anticipez un pic (cum ii place unui bun prieten de-al meu sa-mi tot spuna

) si imi pun deja problema sagetilor. Nu neaparat a modului de constructie ci mai degraba a materialui din care le voi confectiona. De obicei sagetile pentru atlatl trebuie sa indeplineasca doua calitati: sa fie suficient de dure pentru a rezista impactului dar in acelasi timp si destul de flexibile pentru a contribui la propulsia catre inainte. Din ce am mai citit pe net am observat ca majoritatea prefera river cane-ul pentru realizarea shafturilor. Nu stiu in ce masura este eronat sau nu insa o traducere apropiata ar fi "trestie de zahar"??, soi de trestie este insa sigur

.
Acum, problema care se pune ar fi urmatoarea:din ce as putea realiza shafturile sagetilor de atlat? Personal m-am gandit la bambus, ca stiu ca-i rezistent, sau bete de pin de 12 mm. As mai putea incerca cu nuiele de alun, daca gasesc pe masura.
Bambusul si pinul s-ar putea sa fie insa cam grele. O varianta buna s-ar putea dovedi trestia, dar din pacate stiu prea putine despe ea. Adica stiu ca se poate indrepta la cald, atat. In rest mai nimic, de unde sa o iau , cand se poate recolta cu succes, chestii din astea, daca exista un anume soi ce se preteaza mai bine pentru asa ceva. Desi sunt "baltaret" oarecum tre' sa imi fac mea culpa si sa recunosc ca acest subiect sunt pe langa bine de tot. V-as fi recunoscator daca m-ati putea ajuta si pe mine cu ceva informatii suplimentare.
Cat priveste atlatl-ul nu-i bai, am mai multe modele, pe alese insa ma gandesc serios sa aplic o varianta mai personala, sa vedem ce iese. O sa incerc sa postez in curand cateva imagini edificatoare si bineinteles pe cel pe care il voi realiza cand va fi terminat.
Toate cele bune.