Change font size
It is currently Fri Sep 10, 2010 6:32 am

Post a new topicPost a reply Page 1 of 1   [ 5 posts ]
Author Message
 Post subject: Atlatl
PostPosted: Wed Jul 21, 2010 4:07 pm 
arcas experimentat
arcas experimentat

Salut.
Banuiesc ca majoritatea au auzit de atlatl sau propulsor cum ii zice la noi pe romaneste, nimeni altul decat "bunicul" arcului pe care toti, sunt convins, il indragim atat de mult. Principiul de functionare este foarte simplu, o tija de lemn cu un carlig la capat, sau o bucla, ce serveste la aruncarea/ propulsarea unor sageti lungi (asemanatoare sulitelor).
De mai multa vreme intentionez si eu sa imi fac o astfel de jucarie, asa just for fun, dar si pentru a experimenta. Am vazut un atlatl dragut la Mysa, in Cehia si mi-a placut foarte mult. Desi inca nu e gata anticipez un pic (cum ii place unui bun prieten de-al meu sa-mi tot spuna ;) ) si imi pun deja problema sagetilor. Nu neaparat a modului de constructie ci mai degraba a materialui din care le voi confectiona. De obicei sagetile pentru atlatl trebuie sa indeplineasca doua calitati: sa fie suficient de dure pentru a rezista impactului dar in acelasi timp si destul de flexibile pentru a contribui la propulsia catre inainte. Din ce am mai citit pe net am observat ca majoritatea prefera river cane-ul pentru realizarea shafturilor. Nu stiu in ce masura este eronat sau nu insa o traducere apropiata ar fi "trestie de zahar"??, soi de trestie este insa sigur :D .
Acum, problema care se pune ar fi urmatoarea:din ce as putea realiza shafturile sagetilor de atlat? Personal m-am gandit la bambus, ca stiu ca-i rezistent, sau bete de pin de 12 mm. As mai putea incerca cu nuiele de alun, daca gasesc pe masura.
Bambusul si pinul s-ar putea sa fie insa cam grele. O varianta buna s-ar putea dovedi trestia, dar din pacate stiu prea putine despe ea. Adica stiu ca se poate indrepta la cald, atat. In rest mai nimic, de unde sa o iau , cand se poate recolta cu succes, chestii din astea, daca exista un anume soi ce se preteaza mai bine pentru asa ceva. Desi sunt "baltaret" oarecum tre' sa imi fac mea culpa si sa recunosc ca acest subiect sunt pe langa bine de tot. V-as fi recunoscator daca m-ati putea ajuta si pe mine cu ceva informatii suplimentare.
Cat priveste atlatl-ul nu-i bai, am mai multe modele, pe alese insa ma gandesc serios sa aplic o varianta mai personala, sa vedem ce iese. O sa incerc sa postez in curand cateva imagini edificatoare si bineinteles pe cel pe care il voi realiza cand va fi terminat.
Toate cele bune.

OfflineProfile  

Post subject: Re: Atlatl
PostPosted: Wed Jul 21, 2010 5:33 pm 
Admin

Cred ca merge foarte bine cu bambus.
River cane-ul ala cred ca e tot un soi de bambus, am vazut odata un tutorial, facea un tip sageti din river cane si parea mai degraba bambus decat trestie.

OfflineProfile  

PostPosted: Wed Jul 21, 2010 6:17 pm 
superarcas
superarcas

trestia groasa se indreapta la foc ... cu carpa uda . o incalzesti in zona cu pricina , sprijini trestia cu un capat in pamant , o fortzezi apasand cu carpa uda pe zona respectiva . cel putzin asa se facea inainte cu trestia pt unditze .

OfflineProfile  

PostPosted: Thu Jul 22, 2010 11:49 am 
arcas experimentat
arcas experimentat

Merci de info Iuliane, e bine de stiut, treaba cu sprijinitul in pamant nu o stiam. Ai cumva idee daca exista o perioada a anului propice pentru recoltat, asemeni lemnului de arc, sau nu are importanta.
In legatura cu bambusul si eu cred ca ar merge, dar trebuie incercat. Cu prima ocazie cand ajung la Bucuresti, dau o fuga pe la Hornbach si iau cateva bete de control.

OfflineProfile  

PostPosted: Thu Jul 22, 2010 12:13 pm 
crazy bowman
crazy bowman

Dobrogene, stuful se taie iarna daca-l vrei tare si vara daca-l vrei moale. Cu tarpanul. :tongue

And a hundred percent reason to remember the name!

..sau asa: 화랑 67#@28''

OfflineProfile  

Post a new topicPost a reply Page 1 of 1   [ 5 posts ]