Salut,
Ca sa povestesc putin din patania mea cu primul meu compound... mi-am cumparat un Mission efectiv la nimereala... am mers la un magazin, i-am spus ca vreau un compound, am cautat impreuna unul care sa fie cat de cat bun si ieftin (350 euro am dat pe el) si cu el am invatat tirul cu arcul... apoi am nimerit un super deal prin care am dat 800 de euro pe un arc de 1400 aproape nou si am trecut astfel in 5 luni de la un Mission la un Hoyt. Un sfat real ar fi sa imi dai un telefon la 0727769019 si sa vi la poligonul de tir (eu merg la stadionul Olimpia pe Calea Vitan- poti veni cu metroul pana la Mihai Bravu si apoi mergi pe jos cam 15 min maxim). Venind la poligon vei vedea mai multe arcuri si vei putea vb cu posesorii lor despre ce inseamna cu adevarat un arc compound si ce implica. Trebuie sa stii bine ce vrei sa faci cu el, eu nu am facut asta si am ajuns sa il echipez de vanatoare si apoi sa imi dau seama ca vreau tir (nu field, pur simplu out door shooting) si asta a insemnat sa scap de componentele de abia cumparate si sa trec la altele. Trebuie vazut bugetul, puterea ta de tragere (au fost cazuri cand oamenii au fost sfatuiti sa isi cumpere o anumita putere si surpriza .... era prea tare pentru ei), draw length-ul (ce alonja ai) si in functie de buget crede-ma ca ai de unde alege. La poligon intalnesti si un antrenor specializat care crede-ma va avea un aport deosebit de important in decizia ta. Eu merg chiar azi la poligion, asa ca daca esti interesat, da-mi un semn. Daca nu vb si stabilim alta zi.
Nu am bow press dar are antrenorul si asta e tot ce am nevoie... fara bow press si fara sa stii pe cineva care are.... daca iti va sari coarda de pe came, iti vor iesi literarmente ochii ca sa o pui la loc (singur nu vei putea sa o pui- pe romaneste 20 de min a durat ca 4 persoane sa puna coarda la loc pe came fara un bow press). Un bow press se gaseste la cumparare... si nu e foarte scumpa.
Ca un feeling legat de compound, un astfel de arc inseamna sa imbini un sport milenar cu tehnica moderna, materiale, echipamente, devii un mic archery cyborg

, daca la traditional, recurve, sportul se regaseste intr-o forma mai apropiata de radacinile istorice, la compound totul inseamna mecanica, hightech, sistemul de came atenueaza puterea pe care o tragi astfel incat in momentul cand tu ajungi la intinderea maxima tu nu ti in mana un arc de 60 de livre ci doar 20%-30% din cele 60. Camele sunt expresia arcului compound, la fel spre deosebire de un arc recurve releasul este mecanic, acest lucru ajuta la o tragere mult mai precisa, coarda pleaca drept. Sistemul de ochire este o luneta defat care iti apropie tinta de ochii... Multi rad de compoundisti ironizandu-i, dar eu nu as renunta la compound pentru olimpic.. este altceva...
Flavius