Dar pot privi si
ceilanti.
Deci, ca sa discutam cu totii aceeasi limba chineza, m-am gandit sa standardizam cumva locurile cu probleme din tehnica cu inel.
1. Locul „x” (place „x”).

O frumusete. Locul asta este primul loc care se face simtit si ultimul de care scapi. Batatura de aici se face adanca si sub un strat de piele care se ingroasa, devine din ce in ce mai suparatoare pe masura ce degetul creste in latime.
Daca tinde se devina alba in interior, inseamna ca acumuleaza lichid, caz in care obligatoriu trebuie incetat antrenamentul pana la vindecare.
Nu poti scapa de problema prin ingrosarea pielii ca urmare a practicii excesive.
Ca remediu se poate pune piele pe interiorul inelului, micsoreaza frecarea si micsoreaza presiunea.
O alta solutie ar fi folosirea unui inel mai stramt, sau matisarea de piele in asa fel incat sa devina mai fix.
Am mai observat ca atunci cand pui torsiune in coarda cu mana dreapta, creste tendinta de avarie in locul „x”, dar va creste frecarea in locul „n”
2. Locul „y” (place „y”).

Al doilea loc cu probleme ca importanta. In cazul folosirii unui inel turcesc, ar putea fi primul loc cu probleme.
Aici apare o batatura adanca facuta fie de apasarea corzii, in cazul inelului turcesc, fie de presiunea pusa de marginea inelului, cand pielea care se cuteaza nu are loc suficient.
Solutia ar fi o degajare larga in gatul inelului:

Degajarea poate fi facuta chiar si in limba inelului, in ambele directii:

O alta solutie ar fi lipirea unei bucatele de piele pe limba inelului si care sa iasa sub guler acoperind locul „y”, metoda aproape indispensabila in cazul inelelor turcesti.
Un inel mai largut poate sa ajute un pic, insa va creste presiunea pe buricul degetului si pe locul „x”.
Ar mai merge si folosirea unei prize cu degetul mare cat mai deschis, insa tehnica asta are darul sa mareasca presiunea pe locul „Q”:

3. Locul „z” (place „z”).

Asta e locul unde orice ai face, nu poti scapa de batatura.
In general un limba mai lunga si un unghi mai ascutit al limbii (adica limba e mai inclinata fata de planul inelului) micsoreaza presiunea pe locul z.
Limba scurta sau mai aliniata cu planul inelului are tendinta sa mareasca presiunea pe locul z.
In general nu produce dureri mari si se poate trage chiar cand ai probleme.
Eu am avut probleme mari cu locul z numai atunci cand am avut arcul de 75 de livre si pentru care a trebuit sa construiesc un inel special, robust, cu limba neobisnuit de mare si inclinare mare.
4. locul „x' ” (place „x' ”)

Nu prezinta probleme aproape niciodata.
5. Locul „Q” (place „Q”):

Locul poate deveni extrem de dureros si chiar se poate maroni unghia (eu am patit-o de vreo trei-patru ori).
In caz de unghie albastra e grav, arcul trebuie lasat la odihna cel putin trei-patru saptamani.
Principala cauza o constituie lipsa presiunii degetului mare in degetul mijlociu.
O limba lunga si inclinata favorizeaza aparitia leziunii in locul „Q”. La fel o limba prea concava la interior.
Remediul de baza este apasarea cu forta in zona „M” de pe degetul mijlociu:

Mici ajustari de forma a limbii pot aduce imbunatatiri, pielea lipita pe interior ajuta deasemenea.
6. Locul „N” (place „N”):

In locul asta poate sa apara o batatura, destul de urata, cauzata de nocul sagetii.
Torsiunea pusa in coarda cu mana dreapta poate accentua problema, nocurile cu forme mari, patratoase, rugoase la fel.
Pentru eliminarea problemei se poate elimina torsiunea din coarda, obligatoriu nocuri tesite si slefuite fin.
In cazul in care arcasul trage cu torsiune in coarda si problema persista, se poate folosi o protectie (am observat ca la coreeni cei care trag cu sukagji cam folosesc si protectia pt locul „N”).
7. Locul „F” (place „F”).

Mai rar se produce o batatura aici, in orice caz, cine face batatura aici are nervi de otel...
Locul poate fi agatat de coarda in cazul unbui release gresit, durerea este foarte mare si foarte descurajanta.
Torsiunea in coarda cu mana dreapta poate ajuta la eliminarea problemei.
Cauza principala este absenta presiunii pusa cu degetul mare in degetul mijlociu. Singurul remediu acceptabil este apasarea degetului mare in locul „M” cu putere si declansarea releasului numai cu degetul aratator.
Eu recomand exercitii pentru invatarea releasului corect fara arc, facute in orice moment al zilei, la cafea, la teveu...
Cum ziceam, torsiunea in coarda poate ajuta, dar nu rezolva cauza care genereaza problema asta, lipsa apasarii in degetul mijlociu cu varful degetului mare.
M-am repetat intentionat, vreau sa subliniez importanta problemei.
8. Locul „M” (place „M”)

Nu apar probleme aici, dar e un loc sau mai degraba o zona care trebe retinuta.
Sper ca standardizarea va fi de folos. Daca sunt propuneri pt alte denumiri, nu va sfiiti.
Probleme si solutiile pe care le-am expus sunt cele intalnite de mine de-a lungul practicarii.
Solutiile propuse de mine pot sa mearga pentru unii, pentru altii posibil sa nu functioneze asa bine.
Sunt si alti arcasi care au experienta, unii tot atat ca si mine, si care pot avea opinii diferite, asa ca nu ar strica daca am completa si comenta problemele si solutiile cu experientele fiecaruia.