Change font size

Post a new topicPost a reply Page 1 of 1   [ 8 posts ]
Author Message
 Post subject: Locurile degetului mare - ANTENTIE! NUMAI PT. INELARI!
PostPosted: Fri Mar 05, 2010 12:37 am 
Admin

Dar pot privi si ceilanti.

Deci, ca sa discutam cu totii aceeasi limba chineza, m-am gandit sa standardizam cumva locurile cu probleme din tehnica cu inel.

1. Locul „x” (place „x”).

Image

O frumusete. Locul asta este primul loc care se face simtit si ultimul de care scapi. Batatura de aici se face adanca si sub un strat de piele care se ingroasa, devine din ce in ce mai suparatoare pe masura ce degetul creste in latime.
Daca tinde se devina alba in interior, inseamna ca acumuleaza lichid, caz in care obligatoriu trebuie incetat antrenamentul pana la vindecare.
Nu poti scapa de problema prin ingrosarea pielii ca urmare a practicii excesive.

Ca remediu se poate pune piele pe interiorul inelului, micsoreaza frecarea si micsoreaza presiunea.
O alta solutie ar fi folosirea unui inel mai stramt, sau matisarea de piele in asa fel incat sa devina mai fix.
Am mai observat ca atunci cand pui torsiune in coarda cu mana dreapta, creste tendinta de avarie in locul „x”, dar va creste frecarea in locul „n”

2. Locul „y” (place „y”).

Image

Al doilea loc cu probleme ca importanta. In cazul folosirii unui inel turcesc, ar putea fi primul loc cu probleme.
Aici apare o batatura adanca facuta fie de apasarea corzii, in cazul inelului turcesc, fie de presiunea pusa de marginea inelului, cand pielea care se cuteaza nu are loc suficient.
Solutia ar fi o degajare larga in gatul inelului:

Image

Degajarea poate fi facuta chiar si in limba inelului, in ambele directii:

Image

Image

O alta solutie ar fi lipirea unei bucatele de piele pe limba inelului si care sa iasa sub guler acoperind locul „y”, metoda aproape indispensabila in cazul inelelor turcesti.
Un inel mai largut poate sa ajute un pic, insa va creste presiunea pe buricul degetului si pe locul „x”.
Ar mai merge si folosirea unei prize cu degetul mare cat mai deschis, insa tehnica asta are darul sa mareasca presiunea pe locul „Q”:

Image

3. Locul „z” (place „z”).

Image

Asta e locul unde orice ai face, nu poti scapa de batatura.
In general un limba mai lunga si un unghi mai ascutit al limbii (adica limba e mai inclinata fata de planul inelului) micsoreaza presiunea pe locul z.
Limba scurta sau mai aliniata cu planul inelului are tendinta sa mareasca presiunea pe locul z.
In general nu produce dureri mari si se poate trage chiar cand ai probleme.
Eu am avut probleme mari cu locul z numai atunci cand am avut arcul de 75 de livre si pentru care a trebuit sa construiesc un inel special, robust, cu limba neobisnuit de mare si inclinare mare.

4. locul „x' ” (place „x' ”)

Image

Nu prezinta probleme aproape niciodata.

5. Locul „Q” (place „Q”):

Image

Locul poate deveni extrem de dureros si chiar se poate maroni unghia (eu am patit-o de vreo trei-patru ori).
In caz de unghie albastra e grav, arcul trebuie lasat la odihna cel putin trei-patru saptamani.

Principala cauza o constituie lipsa presiunii degetului mare in degetul mijlociu.
O limba lunga si inclinata favorizeaza aparitia leziunii in locul „Q”. La fel o limba prea concava la interior.

Remediul de baza este apasarea cu forta in zona „M” de pe degetul mijlociu:

Image

Mici ajustari de forma a limbii pot aduce imbunatatiri, pielea lipita pe interior ajuta deasemenea.

6. Locul „N” (place „N”):

Image

In locul asta poate sa apara o batatura, destul de urata, cauzata de nocul sagetii.
Torsiunea pusa in coarda cu mana dreapta poate accentua problema, nocurile cu forme mari, patratoase, rugoase la fel.
Pentru eliminarea problemei se poate elimina torsiunea din coarda, obligatoriu nocuri tesite si slefuite fin.
In cazul in care arcasul trage cu torsiune in coarda si problema persista, se poate folosi o protectie (am observat ca la coreeni cei care trag cu sukagji cam folosesc si protectia pt locul „N”).

7. Locul „F” (place „F”).

Image

Mai rar se produce o batatura aici, in orice caz, cine face batatura aici are nervi de otel...
Locul poate fi agatat de coarda in cazul unbui release gresit, durerea este foarte mare si foarte descurajanta.
Torsiunea in coarda cu mana dreapta poate ajuta la eliminarea problemei.
Cauza principala este absenta presiunii pusa cu degetul mare in degetul mijlociu. Singurul remediu acceptabil este apasarea degetului mare in locul „M” cu putere si declansarea releasului numai cu degetul aratator.
Eu recomand exercitii pentru invatarea releasului corect fara arc, facute in orice moment al zilei, la cafea, la teveu...
Cum ziceam, torsiunea in coarda poate ajuta, dar nu rezolva cauza care genereaza problema asta, lipsa apasarii in degetul mijlociu cu varful degetului mare.
M-am repetat intentionat, vreau sa subliniez importanta problemei.

8. Locul „M” (place „M”)

Image

Nu apar probleme aici, dar e un loc sau mai degraba o zona care trebe retinuta.

Sper ca standardizarea va fi de folos. Daca sunt propuneri pt alte denumiri, nu va sfiiti.
Probleme si solutiile pe care le-am expus sunt cele intalnite de mine de-a lungul practicarii.
Solutiile propuse de mine pot sa mearga pentru unii, pentru altii posibil sa nu functioneze asa bine.
Sunt si alti arcasi care au experienta, unii tot atat ca si mine, si care pot avea opinii diferite, asa ca nu ar strica daca am completa si comenta problemele si solutiile cu experientele fiecaruia.

OnlineProfile  

Post subject: Re: locurile degetului mare - ANTENTIE! NUMAI PT. INELARI!
PostPosted: Fri Mar 05, 2010 6:13 am 
crazy bowman
crazy bowman

pe partea diametral opusa punctului F, datorita unui release defectuos pot zbura bucatele de piele, apoi de carnita, am trecut prin asta, acum o mai patesc si altii. Merge pusa mai multa torsiune in coarda, si neaparat in maner, iar lovitura in deget dispare.

Cred ca trebuie amintit aici degetul mare de la mina care tine arcul, daca apar julituri, taieturi de la pene, trebuie ridicat nockul sagetii pina acestea dispar.

And a hundred percent reason to remember the name!

..sau asa: 화랑 67#@28''

OfflineProfile  

PostPosted: Fri Mar 05, 2010 9:43 am 
Admin

Cristi, nu e partea opusa lui „F” ci tot locul F, doar eu l-am desenat mai mic, cam unde am avut eu personal probleme.
Torsiunea in coarda poate rezolva intr-o masura problema loviturii aici, dar parerea mea e nu elimina cauza.
Pt. asta trebe sa pui presiune cat de mare cu degetul mare, cu varful lui in locl „M”. Asta e solutia care iti asigura si un release corect, nu numai eliminarea loviturii.

OnlineProfile  

PostPosted: Fri Mar 05, 2010 12:23 pm 
arcas experimentat
arcas experimentat

Salut. Initiativa lui Scorillo e mai mult decat binevenita si eu unul o consider deosebita. :{22 . Am aflat cu ocazia aceasta la ce sa ma astept. :D
Personal nu ma consider un arcas cu experienta, trag de putin timp iar cu inel de si mai putin timp. Tocmai de aceea nu am capatat inca toate" belelele" la degete. Momentan nu am decat trei dintre ele: batatura in punctul X care e in plina ascensiune, ceva mai superficiala in punctul Y, dar care se simte destul de bine cand flexez degetul si un inceput de batatura in punctul F ( asa ca doua puncte albe superficiale.) Chestia interesanta este ca apas tare in falanga M, de asta sunt absolut convins, si totusi imi apare "leziunea" in punctul F. De cateva antrenamente au cam inceput sa imi joace nockurile pe coarda (cred ca s-au largit) si am impresia ca ar trebui sa imi repozitionez si nock point-ul. Din aceasta cauza uneori am impresia ca ancorez foarte ciudat,mai sus( cumva asimetric) ca inelul imi fuge putin oblic(tot in sus) si creste presiunea in punctul X. Desi nu pun torsiune in coarda nu ma mai lovesc la deget in punctul F.

OfflineProfile  

PostPosted: Fri Mar 05, 2010 8:17 pm 
superarcas
superarcas

mda ... sunt multe de spus ... fara nici un fel de gluma , cred ca se poate scrie o carte intreaga .
locul F
daca se agatza coarda in locul F , sau cum a zis Cristi in punctul diametral opus (adica pe latura "interna" a unghiei aratatorului) e destul de grav , pentru ca release-ul nu mai iese cum trebuie , sageata nu primeste suficienta energie si de multe ori e deflectata sau are o traiectorie nerectilinie .
presiunea in M este o conditzie necesara , dar nu suficienta pentru disparitzia problemelor locului F .
parerea mea e ca mai intervin urmatorii factori :
1.pozitzionarea aratatorului . sunt cele 3 pozitzii : in fatza coardei , pe coarda sau in afara ei .
2.inelul . cu cat inelul are panta mai mare , cu atat asigura un release mai rapid . cu cat inelul e mai rapid , cu atat riscul agatzarii indexului de catre coarda e mai mare . adicatelea , cu un inel mai lent si cu presiune in M se poate trage fara probleme cu indexul in fatza coardei , pe cand cu un alt inel mai rapid , chestia asta nu mai merge . inelele aduse din Korea asigura un release rapid .
3.torsiunea in coarda . te scapa de problema punctului F , dar intri in problema punctului N .
4.inclinarea arcului . cu cat arcul e mai drept (vertical) cu atat riscul de agatzare e mai mare .
5.lungimea degetelor . cu cat ai aratatorul mai scurt , cu atat mai mare e riscul .
6.lungimea de armare . cu cat e mai mare , cu atata riscul de agatzare e mai mic (cu cat unghiul facut de coarda e mai mic , cu atat mai greu e pentru un aratator scurt sa intre accidental in fatza coardei ).
or mai fi si altzi factori , dar doar astia imi vin in cap la ora asta .

ps : cel mai tare m-am lovit de problema asta (a punctului F) la Sucevitza , unde am folosit pt prima data inel standard corean , nefiind bine obisnuit nici cu arcul . desi foloseam aceeasi tehnica , coarda ma agatza de fiecare data . am avut aratatorul scrintit luni de zile .
smecheria e ... cand observi problema , te opresti , te gandesti , si apoi vezi ce e de facut ca sa corectezi . parerea mea , dom'le !

OfflineProfile  

PostPosted: Fri Mar 05, 2010 8:51 pm 
arcas activ
arcas activ

cu problema punctului F ma confrunt si eu si mi se pare ca inca nu reusesc sa ii dau de capat! :{3 ar mai fi problema cu punctul Q, dar infinit mai mica decat anterioara! cu rabdare si lecturarea de mai multe ori a acestui post sper sa le surmontez! hai ca deja vorbesc din dex...ma duc sa imi pun inelu!

OfflineProfile  

PostPosted: Sat Mar 06, 2010 1:23 am 
superarcas
superarcas

locul Q
eu vad doar 2 factori dijn cauza carora apar problemele in punctul Q :
1.lipsa presiunii in punctul M
2.modul de constructzie al inelului
acum sa detaliem :
-modul de constructzie al inelului
cu cat gulerul inelului (pragul care impiedica coarda sa alunece de pe limba spre deget) e mai departe de linia de jonctziune dintre falange , cu atat mai mari vor fi problemele in punctul Q . inelele fara crestatura induc mai multe probleme in Q decat cele cu . la inelele fara guler aceeasi problema se obtzine prin pozitzionarea coardei prea departe de deget . in general , inelele pe care le simtzi ca nu ai o priza foarte ferma cu ele , pot induce probleme in Q .
-lipsa presiunii in punctul M
asta e principalul factor al problemelor din Q . lipsa presiunii poate veni din 2 directzii :
-lipsa inclestarii pumnului (degetul mic , inelarul si mijlociul trebuie stranse in pumn )
-pozitzionarea aratatorului prea spre marginea libera a unghiei degetului mare , fapt ce duce la dezlipirea involuntara a degetului mare de pe mijlociu .

zic eu ...

ps : sunt unii care trag cu mana desfacuta , dar ori au arcuri f slabe , ori trag in pillion . ori ambele . pentru o priza solida , pumnul trebuie sa fie strans .

OfflineProfile  

Post subject: Re: Locurile degetului mare - ANTENTIE! NUMAI PT. INELARI!
PostPosted: Sat Jul 24, 2010 9:34 pm 
Admin

Locul x este locul geometric al durerii...
Se mai uita cineva pe aici?

OnlineProfile  

Post a new topicPost a reply Page 1 of 1   [ 8 posts ]